čtvrtek 12. března 2009

K mořím!

Včera jsme strávili první skutečně nádherné odpoledne u moře v Cromeru, bylo asi 12°C, nefoukalo, svítilo sluníčko. Moře zrovna ustupovalo a zanechávalo po sobě krásně blyštící se pláž, na které se proháněli racci a nebyla tam ani noha.

Bohužel jsem s sebou neměl foťák, jenom mobil, ale díky příznivým světelným podmínkám jsou některý fotky docela použitelný, myslím.

Molo v Cromeru, na jeho konci je divadlo:


Dřevěný "ploty" vstupují kolmo do moře zhruba každých sto metrů, není mi úplně jasný, jak se jim říká a k čemu jsou dobrý, představuju si, že můžou nějak otupovat sílu vln dopadajících na pobřeží:



Jeden z mála lidí na pláži, fotograf:






Stopy:


Jája na pláži:


Ačkoli jsou Cromer a Sherringham jen asi 2 km od sebe, pláže v obou městech mají úplně jiných charakter. Zatímco v Sherringhamu pláž tvoří oblázky, které dopadající vlny přehazují jako zrnka písku, což je doprovázeno silným zvukovým efektem, pláž v Cormeru je písčitá, dlouhá a moře tady jenom zlehýnka šumí a šeptá:






V.

úterý 10. března 2009

Vaření, pečení a smažení

Neznáme ještě úplný podrobnosti, ale přesto se zdá, že režim ve škole je trochu jiný, než na co jsme zvyklí u nás.
Děti tráví hodně času venku, chodí každou přestávku na hřiště, každý den před vyučováním mají venku "line-up - nástup".
Děti dostávají svačiny, které připravuje škola - Julie nám tvrdí, že dostávají palačinku, čert ví, co to vlastně je, budeme to muset zjistit.
V přípravce, kam chodí Julie (něco mezi naší školkou a první třídou) se děti zabývají hodně praktickými věcmi, učí se počítat, malují, vyrábějí různý věci a taky se učí vařit - minulý pátek dělaly muffiny:

Tady je produkt jejího snažení, bylo to výborný:




V.

neděle 8. března 2009

Pár fotek z domu

Dnes dopoledne nás navštívila miss Chrissy, která k nám občas bude chodit konverzovat se Soňou, takže jsme lehce pouklízeli a já jsem mohl nafotit pár obrázků vnitřku našeho domu.

Takže tohle je hlavní obývací prostor, vzadu vlevo můj pracovní koutek:


Opačný pohled, průchod do kuchyně a kamínka (náš velký přítel):



A ještě jednou obývák:


Tohle je naše ložnice. To, čemu říkají "king-size bed" je taková naše větší postel, ale spát se na tom dá.


Pohled na kuchyňskou linku:





Koupelna se záchodem a vanou, sice ne úplně velká, ale pěkná a útulná, kombinace bílé dlažby a dřevěného obložení v severském stylu se nám líbí. Zato anglická specialita - dva kohoutky na umývadle, to je opravdu zvláštní věc, kterou jen tak nepochopím. Z jednoho kohoutku teče úplně ledová voda, z druhého vařící. Když si chcete umýt ruce, buď si je umyjete ve studené nebo dáte do umyvadla špunt, namixujete vlažnou, umyjete si ruce, vypustíte a umyvadlo umyjete. Líbí se nám splachovadlo - taková ta klika nad záchodem.



Tohle je pokoj, kde spí Julie a Johanna, je tady místo akorát na dvě postele a skříň na oblečení,.




A nakonec dva pohledy do chodby, z kuchyně a z ložnice:




No řekněte, není to tady kouzelný?


V.