středa 8. dubna 2009

Malý historický exkurs















Návštěva odjela. Zase jsme sami a toto je malá vzpomínka na dny nedávno minulé. Kromě turistického výletu po blízkém okolí, který zahrnoval návštěvu nedalekého zámečku Felbrigg Hall a jeho rozlehlého parku i přilehlých pozemků s pasoucími se krávami a ovcemi, jsme Paškům ukázali přímořské letovisko Cromer, které mimochodem začíná se stále pokročilejší roční dobou čím dál více ožívat! Chvíli jsme poseděli na viktoriánském mole a "pokecali" s racky. Na "bird watching" zatím bohužel nedošlo, ačkoli technické vybavení bychom měli!















Na přelomu 19. a 20. století byl Cromer vyhledávaným rekreačním letoviskem, převážně bohatších obyvatel Norwiche, o čemž svědčily i 3 nádraží. Díky snadnému železničnímu spojení s Londýnem městečko navštívili mimo jiné i budoucí král Edward VII. , který tady hrál golf nebo spisovatel Arthur Conan Doyle. Citát z dopisu matce Sira Winstona Spencera Churchilla je tu dokonce na nábřeží vytesán do kamene, nutno podotknout, že s notnou dávkou sebeironie: "I am not enjoying myself very much." Vytržen z kontextu vypadá, jako by se 12-ti letému Churchillovi Cromer vůbec nelíbil, skutečnost ale byla taková, že se mu rodiče v dětství příliš nevěnovali, dali ho do internátní školy a v době, kdy doufal, že stráví nějaký čas se svou matkou, ho poslali k příbuzným do Cromeru. Malý Winston odlukou od matky velmi trpěl, o čemž svědčí právě jeho dopisy.


Cromer, původně rybářská vesnice, se také proslavil díky cromerským krabům, kteří tvořili hlavní zdroj příjmů místních rybářů. Dříve se krabi lovili pouze v letních měsících, na podzim byl hlavním úlovkem sleď a v zimě treska.

Zavítali jsme i do Blickling Hall, který je v současné době, stejně jako již zmíněný Felbrigg Hall, ve vlastnictví neziskové organizace National Trust, vlastně národní (památkové) správy založené v r. 1895 na ochranu historických památek a přírodních krás. Kdysi byl ovšem domovem Anny Boleynové (narodila se zde patrně v r. 1507). Anna byla druhou manželkou krále Jindřicha VIII., a tak trochu příčinou, či chcete-li důvodem, založení anglikánské církve (Jindřich totiž potřeboval legalizovat svůj rozvod), skončila ovšem, jak víme z historie, obviněna z cizoložství a velezrady na popravišti. Několik svědků jí zde ale vidělo, její duch prý pravidelně v den výročí smrti jede ve smutečním kočáře, přičemž koně i kočí jsou bez hlavy.

Naši pozornost zaujala zámecká zahrada a nádherný park v anglickém stylu, s nesčetnými altánky, sitooterií (slovo je skotského původu a označuje místo určené k meditacím a "smyslovému vnímání" krajiny), oranžerií, jezerem, letitými stromy a bohatou květenou.














Někoho nadchla flóra, jiné zase fauna - kačer s kačenou dlouho poutali pozornost fotografa Péti, který z jejich krmení pořídil nespočet snímků!

Dále naše cesta vedla do Sheringhamu, dalšího přímořského městečka, kde jsme se na pláži zavěnovali místnímu oblíbenému sportu: pojídání fish and chips! Hudební kulisu nám zajistil mořský příliv. Někteří si zaskotačili v jeho vlnách. Jitka s Péťou soutěžili, kdo vydrží nejdéle a neprchne před valící se vodní masou!














Doufám, že si naši hosti pobyt v Anglii užili!

Sonja

Další střípky

Včera jsme odvezli Pašky na letiště a opět se vrátili do zajetých kolejí, s tím rozdílem, že ve škole jsou teď prázdniny, takže jsou všechny holky doma. Naštěstí teploty trvale rostou a hodně času trávíme venku a na trampolíně.

Blíží se Velikonoce, holky si zalily do skleniček jakýsi plastový vajíčka, teď tomu vyměňujou jednou za dva dny vodu a klubou se z nich divný příšery. Jedna má bejt kuřátko a jedna zajíček, nevím, zatím mi to připadá dost morbidní.



Budu se muset poohlídnout po nějakých proutcích a umotat pomlázku, i když vajíčko asi žádný nedostanu, Soňa se chystá pořídit jenom jakýsi perníkový a na moje žádosti o vařený a obarvený nereaguje, takže asi nic nebude.

O víkendu se Julie a Johanna se Soňou zúčastnily oslav narozenin synka naší paní domácí. Ben od nás dostal scrabble a party se odehrávala u bazénu v domě naší hostitelky.



V pátek nebo v sobotu se chystáme na projížďku historickým vlakem, jednou z místních atrakcí. V neděli pořádá místní škola a kostel jakési velikonoční odpoledne pro děti. Zatím nevím, jak budou Velikonoce v Anglii vypadat, pochopil jsem jenom to, že hlavní velikonoční události se odehrávají v neděli a že děti hledají vajíčka schovaná po zahradě.
V pondělí je jenom volný den. Přemýšlím, co by místní dámy řekly na to, kdybych se v pondělí ráno zjevil před jejich dveřma s dvoumetrovou pomlázkou, zakoledoval, seřezal je, polil studenou vodou, nastříkal na ně nějakou smradlavou voňavku a vyžádal si vařený vejce.

V.