sobota 4. dubna 2009

Dojmy externí dopisovatelky

Konečně jsme tu i my, sice jen na velmi krátkou dobu, ale dojmů máme strašně moc. Především se mi moc líbí krajina, architektura, jarní příroda. Naprosto mě uchvátily nyní kvetoucí narcisy, kterých je všude plno a ne jen v zahradách, ale i kolem silnic, cest, příkopů a dokonce i v lese. Lidi mi připadají velmi příjemní, když pominu, jak vypadají a oblékají se, tak jsou usměvaví a vždy ochotni pomoci.




Včera jsem se byla podívat ve škole. Měli tam páteční zakončení před velikonočníma prázdninama, tak to bylo slavnostní. Byl tam farář, děti předčítaly z Bible a nakonec všechny dostaly krásnou Bibli pro děti.

Večer jsem byla s Péťou a Vendou na Bingu. Pro mě zážitek s velkým Z. Babky se tam sejdou, poklábosí, o přestávce jsem si s mojí angličtinou koupila čaj a zákusek. Jinak to bylo tak rychlé, že jsem rozuměla tak 1/4. Péťa vyhrál zelí, křupínky a nějakou konzervu s houbama, ale myslím si, že byl nadšen.

Dnes jsme se probudili a konečně nebyla mlha!! Vyrazili jsme pěšky na blízký zámeček Felbrigg Hall. It was very lovely! Angličani se tam procházeli s čoklama, snad každý nějakého měl. Byli jsme v místní zahradě, upravená, pěkná, ale za měsíc by stála více za to. V místní restauraci jsme se najedli a bylo to moc dobré, žádný anglický blaf. Polévka, dumplings, plody moře (možná místního). Petr měl studený talíř se šunkou a pochvaloval si, že dostal více masa, než pečiva. Dokonce všichni až na jednoho – samozřejmě Péťu – snědli i zeleninu.



Odpoledne jsme se konečně dostali k Severnímu moři. Cromer je pěkný, na pobřežní promenádě to vypadá jak v Chorvatsku, už se tam připravují na letní nával turistů. Byla jsem v místní lékárně, vydržela bych to tam zkoumat dlouho, měli tam spoustu zajímavých věcí. Takže zatím samá pozitiva, jsme moc rádi, že jsme to tady viděli. Jen bych měla jednu připomínku: myslela jsem, že nás budou budit 3 "opice" a místo toho nás brzo ráno budí kohout a jiná opeřená havěť!



Jitka

pátek 3. dubna 2009

Fotky

Zaktualizoval jsem fotky z března, jsou tam i některý, který jsme nevkládali do jednotlivých příspěvků.
V.

Slunce už zapadá za vysokú horu, další tejden v p..., chvála pánu bohu!

Je to tak, už kroutíme druhý měsíc a ještě ptáci párkrát zaštěbetaj a jedeme domů.

Za poslední týden se neudálo nic pozoruhodnýho, žijeme si poklidným životem anglickýho venkova. Včera přijeli Pašci, cesta na letiště a zpátky byla v pohodě, naštěstí je to skoro celý po dálnici, takže se těch 150 kilometrů dá i s přejezdem rušným Norwichem a dohledávkou na letišti zvládnout za hodinu a půl.

Ve škole začaly naplno stavební práce. Nevím, jestli jsme to tady psali, ale škola sehnala peníze a k dosavadní zděné budově přibude další a nevzhledný unimo buňky se odstraní. Stavba začala tím, že zedníci postavili kolem staveniště krásný dřevěný plot, ostré hrany zakryli oranžovýma vycpávkama a děti plot vyzdobily nápisy "safety first" a podobně. Žádnej plechovej rezavej plot nebo oranžová páska. Další zajímavá věc - stavba začala na začátku dubna a všechno prý bude hotovo tak, aby se tam v září mohlo začít učit. Že bysme se ještě měli co učit?

Nová budova bude stát na místě hřiště, tenhle prostor je teď ukrytej za zmíněným plotem a probíhají tady práce:


Trochu se nám zhoršilo počasí, sice má bejt hezky, ale včera se celý den nezvedla mlha a dneska to vypadá podobně. Každopádně až se mlha odvalí, čeká nás sluníčko a teplo, takže se těšíme.

O víkendu nás čeká pochod a snad i jízda historickou lokomotivou, uvidíme, jak se nám to podaří zorganizovat a pak asi i výlet do Norwiche, je trochu ostuda, že jsme tam ještě nebyli ...

Zatímco sedím u počítače, projíždím na YouTube jednu písničku od Johnnyho Cashe za druhou a naprosto nechápu, že jsem ho měl doposud zařazenýho ve škatulce "takovýho divnýho a nezajímavýho country estrádníka". To sou neuvěřitelný pecky, hlavně z pozdější doby. Ale i takovej San Quentin, úžasný věci.

V.

pondělí 30. března 2009

Pomocnice v domácnosti

Máme se výborně, na práci máme lidi:



V.

Výlet do hor

Tento víkend jsme strávili v Sheffieldu. Jeli jsme tam na výměnný pobyt - oplatit Mikovi jeho návštěvu u nás v Roughtonu. V plánu bylo i setkání s "Hruškama" (Mak a Emili), protože v Olomouci nám to pořád nevychází! Vyrazili jsme už v pátek ráno. Cesta byla dlouhá (start Roughton - King's Lynn - Newark-on-Trent - Mansfield - Chesterfield - cíl Sheffield), trmáceli jsme se tam téměř 5 hodin, k čemuž přispěl hlavně páteční hustý provoz, a taky na 2 místech práce na silnici i drobná zajížďka, která nás ale zavedla na M1, takže se nakonec ukázala býti spíš "rychlejší objížďkou".

Odpoledne šel ještě Vašek s holkama na průzkum okolí. Našli pěkné dětské hřiště a vrátili se celí zmrzlí. Já se hodím spíš do kuchyně, takže jsem Mikovi pomohla s přípravou večeře (jehněčí, pečené brambory a pečená petržel!). Tečkou za celým dnem byla návštěva "pubu". Holky pohlídala Pat, dcera našich hostitelů. Pivo bylo, jak říká znalec Václav, vynikající! Muselo mu opravdu chutnat, protože dal výčepní u pípy trinkgeld, což se tu běžně nedělá, takže na něj hleděla jak na zjevení!


Na sobotu jsme se domluvili s holkama z Olomouce (již zmíněnou Markétkou a Emou) na čaj, teda spíš ony nás na něj pozvaly ke švagrové. Šli jsme tam pěšky, abychom se po cestě mohli kochat krásnou architekturou, terén byl ale členitý (samé "up and down"), takže nám ta naše procházka trvala místo 20 minut téměř hodinu! Ohřáli jsme se u čaje, ochutnali všechno, co nám nabídli (mrkvové košíčky i dortíčky) a vyrazili směr dětské hřiště, kde bychom se vydováděli úplně všichni, kdyby ovšem nezačalo pršet! Déšť nás zahnal do nedalekého kiosku, kde jsme se opět občerstvili (a taky ohřáli). Pak jsme ještě nakrmili kačeny a vrátili se domů.


Odpoledne nás Mike vyvezl na venkov. Jeli jsme národním parkem Peak District (dříve tady byl Sherwoodský les - sahal od Nottinghamu až k Sheffieldu, dnes už tam samozřejmě žádný les není, zbytky jsou jen poblíž Mansfieldu) směrem k Chesterfieldu na zámek "Chatsworth House", sídlo vévody z Devoshiru. Projížděli jsme malebnou krajinou s pasoucími se ovcemi, bez nadsázky jako z filmu o Robinu Hoodovi. No prostě nádhera! Jediné, co nám zase nepřálo, bylo poněkud chladné a deštivé počasí.


V neděli se počasí konečně umoudřilo. Dopoledne jsme tedy strávili u našich hostitelů na zahradě - holky se "vyblbly" na trampolíně a na houpačkách a po malém pikniku jsme nasedli do auta a ubírali se k domovu.


Po cestě jsme se ještě zastavili v Southwellu, kde jsme si prohlédli starobylý Southwell Minster (katedrálu s klášterním kostelem).


Výlet jsme si i přes nepřízeň počasí užili - pokochali se anglickou krajinou (v okolí Sheffieldu poměrně kopcovitou), krásnou architekturou (trošku jinou než v Norfolku) a ochutnali pár místních specialit! Mike nám věnoval bochník českého chleba, čímž mi udělal velkou radost (kupuje ho u polského pekaře) a také kvasnice (normálně se tu neprodávají, takže asi
"podpultovka"). Už je z nich pomazánka!

Sonja

Bez obrazu - nevadí