čtvrtek 16. června 2011

Dovidjenja!

Navečer odjíždíme, balíme, holky drhnou terasu, poslední skoky do vody a pak ...

Výlet se vydařil, počasí vyšlo dokonale. Užili jsme si všeho, i dobré místní kuchyně -ochutnali jsme plaskavicu se sýrem i bez, čevabčiči, ryby na různé způsoby, rybí polévku, jehněčinu na roštu, chobotnicový salát, krevety i jiné mořské plody a dokonce i mušle, které jsme sami ulovili a připravili na víně, podle receptu pana domácího. Občas jsme večer grilovali, občas se nechali překvapit pochoutkami místních, musím říct velmi stylových, restaurací. Už teď se těšíme na příští rok.

See you Croatia!

neděle 12. června 2011

Výpravy za dobrodružstvím

Nevěnujeme se tady pouze vodním sportům, i když by to tak na první pohled mohlo vypadat. Je sice fakt, že náš sportovní referent Aleš nám ráno rozdá nářadí - trimarán, katamarán a surf (včera k tomu přibyl ještě kajak) a nám nezbývá, než se vrhnout do vody a porvat se s vlnami a větrem (viz Vendovy příspěvky).

Když ale povětrnostní podmínky nejsou pro yachting příznivé, jezdíme na výlety na opuštěné ostrůvky a do odlehlých zátok. Předevčírem jsme se vypravili na nedaleký maják. Kapitán obvykle nechce pálit benzin zbytečně, a tak cestou lyžujeme. Většinou jen Venda a já, protože paní kapitánová je v 7. měsíci (někdy ovšem ani ona neodolá!). Maják byl uvnitř zařízený k bydlení, z čehož jsme usoudili, že ho pronajímají. Holky toho využily a prozkoumaly celé okolí. Dnes jsme pro změnu jeli šnorchlovat do malé jeskyně plné bílých oblázků. Holky si to užily, skákaly z lodě, lezly na skály a prozkoumávaly podmořský svět. Nesmím zapomenout pochválit Johannku, která už plave bez vesty.

S Jitkou a Petrem holky podnikly turistickou výpravu po místních kopcích. Terén je tady poměrně členitý a kopce vysoké (nejvyší z nich sv. Ilija je vysoký 960 m). Jejich cílem byl nedaleký klášter. V toto období je tady bujná vegetace, okolí je zelené, všechno kvete, zkrátka pastva pro oči. Vydali jsme se i do přímořské vesnice Loviště, dalo by se říct do místního zapadákova, které má pro některé velké kouzlo a jiní se tam naopak cítí jako na Mácháči. Našeho rozhodnutí jsme rozhodně nelitovali, po cestě zpět do Viganje jsme se totiž zastavili v opuštěné horské vesničce Nakovana, kde archeologové našli pozůstatky života původních obyvatel zdejšího kraje - Ilyrů. Liduprázdná vesnice (nebo spíše její pozůstatky) je velmi malebná, nachází se na skalní výspě a její osídlení archeologové datují již od 1. tisíciletí př.n.l. Dodnes jsou zde četné ilyrské hroby, zakryté hromadou kamení.

Všechno dobré končí, co začíná

Tak už se nám to chýlí ke konci, dneska ráno nás opustili Pražáci, ve středu odjede první část zájezdu a my vyrazíme v pátek ráno. Program několika posledních dnů je celkem jednotvárný - koupeme se, chodíme na procházky, jezdíme do obchodu, lyžujeme a pracujeme. Holky objevily kouzlo karbanu, tak se pořád mastí prší.

Moje pokusy na surfu dopadly zhruba v tomto duchu:


To Soňa si s plachtou rozumí:


 Jezdíme na všem, co má plachtu a udrží se na vodě:



A Janika si mezitím našla kamaráda - Maťa z Bratislavy:


Minulý čtvrtek jsme se vydali na výlet do Dubrovníku, prošli jsme se kolem města po hradbách a ochutnali místní speciality:



V.