neděle 10. října 2010

Kapitáne, kam s tou lodí?

V sobotu jsme se vypravili vstříc novým zážitkům. Rozhodli jsme se, že si půjčíme loď a podnikneme s ní celodenní výlet po řece Bure napříč oblastí The Broads. Je to místo, kde se spojuje a proplétá několik menších řek před tím, než se společně smísí se slanými vodami Severního moře. Východně od Norwiche tyto řeky vytváří deltu s romantickými zákoutími a rozsáhlými systémy jezer a mokřadů. Autem jsme dojeli do města Wroxham, kde jsme měli zamluvenou loď. Bylo nás 8, společně s námi ještě vyrazili James, Chloe a Chrissie. Loď byla velká, byla na ní dokonce i malá kuchyňka s barem a záchod.
Po krátké instruktáži, ze které mě zaujalo především to, když pán ukazoval na jakýsi filtr, vysvětloval, co všechno se nám může stát, když se ucpe a co musíme v takovým případě udělat a nakonec řekl, že šance na ucpání je 400 k 1. Přiznám se, že jsem mu moc nerozuměl, ale při tomhle poměru jsem nabyl téměř jistoty, že budeme později během dne čistit filtr.

A tak jsme vyrazili:

Po cestě jsme projížděli městečky s nádhernými chaloupkami s "garážemi" na loďky a jachty, jezery kolem mohutných rákosových břehů s tajuplnými zátokami a společnost nám dělaly i majáky, rozhledny a kostely v okolí řeky.
Třikrát jsme vystoupili na břeh: jednou jsme se prošli po dřevěných lávkách přes bažiny a vyzkoušeli vášeň místních - birdwatching, jednou jsme se zastavili na oběd a kávu a jednou jsme se proskákali na dětským hřišti a pokochali pohledem na překrásný pastviny a lesíky v okolí.
Potkali jsme i loď plnou krvelačně vyhlížejících pirátů, ale k Soninýmu zklamání k přepadení nedošlo.

Počasí nám přálo, sluníčko se sice ukázalo až odpoledne, ale bylo teplo a nefoukal vítr, takže jsme většinu cesty absolvovali s odkrytou střechou.

S řízením lodě jsme problémy neměli, u kormidla jsme se vystřídali všichni a ani s parkováním nebyly potíže. Na lodi panovala klidná a uvolněná nálada, holky byly v pohodě, nikdo se nedobrovolně nevykoupal, takže na konci dne panovala maximální spokojenost.


V.