sobota 4. června 2011

Jula absolvuje námořnický výcvik

Sebe ani Soňu při nesmělých pokusech jízdy na vodních lyžích naštěstí natočený nemám, tak jenom Julie na trimaránu.

Jinak dneska dorazila ségra s Petrem, snad dám zítra dohromady i nějaký fotky.
V.

neděle 29. května 2011

To je dost, žes nás táto taky jednou vyvez!

A tak jsme se teda řízením osudu octli ve Viganji na poloostrově Pelščac.

Naše cesta v číslech:
Vyrazili jsme lehce po půlnoci, prakticky po celou cestu hustě pršelo, v Česku, Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku, teplota se držela mezi 8 a 11 stupni. Déšť ustal a teplota začala stoupat až u Zadaru, zato pak když jsme vylezli z auta v Ploče, kde na nás čekal trajekt, nedalo se horkem ani dejchat a řízky začaly zelenat.
Ujeli jsme 1170 kilometrů, včetně trajektu nám to trvalo 13 hodin, palubní počítač mi spočítal průměrnou rychlost 91 km/h.
Spotřeba byla 7,4 litrů na 100 km, což je celkem fajn, vzhledem k tomu, že nás jelo v autě šest a na střeše jsme vlekli střešní box a dvě kola.







Holky šly večer před cestou spát, ve dvanáct jsme je probudili a  navlíkli do tepláků, a naštěstí znovu usnuly, takže začátek cesty byl klidnej. Překvapivě jsem nebyl ani moc unavenej, malá krize přišla asi o půl čtvrtý, ale přišel jsem na dobrej trik, jak tělo ošálit - najedl jsem se. Asi jsem tím tělu oznámil, že snídá a je ráno, protože mě veškerá ospalost okamžitě přešla. Jeli jsme bez obtíží, provoz žádnej, chorvatská dálnice je luxusní, až poslední kilometry před trajektem a pak tady na Pelješaci se dost vlečou. Akorát závozníka bych mohl mít ukecanějšího, ten můj byl jako Otík, kterej u Berouna řekne "Beroun".

Bydlíme v domě známých našich známých, je nás tady celkem asi dvanáct lidí. K moři to máme 30 metrů. Voda je docela chladná, řekl bych, že do dvacítky jí ještě trochu chybí, ale vzhledem k teplýmu počasí je to osvěžující ... a určitě se bude oteplovat. Pelješac je značně hornatej, za domem se zvedají kopce, z nichž některé mají i 900 metrů. Vesnice Viganj, kde bydlíme, to je vlastně jenom úzká pláž, cesta, za ní zahrady a jeden nebo dva domy a strmý kopec.






Naše holky už stihly udělat partu s Veronikou - dcerou majitelů našeho domu a Laurou od mojí spolužačky z gymplu Káči. Občas berou do party i tříletýho Martínka ze sousedního apartmánu.



Počasí je zatím příznivý - není moc horko, pofukuje vítr a večer je poměrně chladno. Dneska v noci dokonce drobně popršelo a dopoledne bylo zamračeno, ale příští dny má teplota stoupat a mraků ubývat.

V.