pátek 17. dubna 2009

Vlakem tam a pěšky zpátky

Dnes jsme se vydali na poměrně delší výlet, hlavně proto, že čas se krátí a třeba už nebudeme mít vzhledem k místnímu vrtkavému počasí moc příležitostí.
Vydali jsme se vlakem ze Sheringhamu a vystoupili na první zastávce, odtud jsme šli asi míli do vesničky Weybourne na pobřeží a podél moře asi 3 míle zpátky do Sheringhamu.

Místní dráhy nejsou zdaleka tak moderní jako u nás, o tom jsme se měli přesvědčit hned vzápětí. Nádraží nevypadalo vůbec tak moderně a socialisticko-realisticky jako třeba u nás v Olomouci, spíš jsme měli pocit, že jsme se ocitli sto let zpátky. Podle naší průvodkyně jsme měli jet nejmodernějším typem vlaku, který se na britských drahách objevil teprve asi před deseti lety. Trochu mě zarazilo, že nad tratí chyběly elektrické dráty, ale pan průvodčí nám řekl, že elektrifikovat se začíná teprve pozvolna a dráty nevedou dál než pár mil od Londýna. Koupili jsme si lístky, hlavou mi blesklo, že takové jsem viděl naposledy před 20 lety. To je milé, řekl jsem si.



Pak to jejich pendolíno přijelo, teda vlastně přisupělo. Lidi vystupovali a nastupovali a zřízenci začali nakládat velké lodní kufry, se kterými místní cestují.
























Nastoupili jsme do kupé, pan průvodčí nám štípnul lístky, odmítl Julii udělat extra dírku do ucha, doplnili jsme vodu do lokomotivy, topič přihodil pár lopatek pod kotel a vyrazilo se.








































Do další stanice jsme plouživou jízdou dorazili asi za 15 minut, čekala nás ale opět stejně omšelá budova, žádné sklo, beton, nerez zábradlí, dokonce ani okraj nástupiště nemají označený žlutými a černými proužky, bezpečnost jim zjevně nic neříká a ISO je pro ně neznámý pojem.
Na pánských toaletách mě pobavil nápis nad pisoárem: Our AIM is to keep this place clean, your AIM will help. Bohužel jsem tam nebyl sám, tak jsem si netroufl vytáhnout foťák.

Po další asi 10timinutové přestávce to anglický pendolíno odjelo.



Vydali jsme se směrem k vesničce Waybourne, prošli jí a došli k moři. Počasí nám naštěstí přálo, foukal jen takový slabší Kyril a modraly nám prsty, ale celkově den z kategorie "lovely day".



























































Chvilku jsme se pokochali pohledem na vlny dopadající na oblázkovou pláž, přiznám se, že tohle by mi asi hned tak neomrzelo.



Potom jsme se vydali podél moře zpátky k Sheringhamu. Původně jsme si mysleli, že půjdeme přímo podél moře, ale v těchto místech je pláž jenom oblázková a tam bychom s kočárkem nepochodili. To jsme netušili, že ani pěšina, po které se vypravíme, není úplně kočárek-friendly, docela jsem se s ním nadřel, cesta se hodně kroutila, byla nerovná a chudák Janika musela být hodně rozkodrcaná, když jsme dorazili do cíle našeho putování. Důležitá zpráva, Johanna zvládla celou cestu jít sama, za krk se mi vplížila jenom na chvilku ke konci, kdy jsme překonávali tři poměrně prudký kopečky. Zjistil jsem, že i s 15tikilovým dítětem za krkem se dá kočárek pohodlně tlačit. Překvapilo mě proto, že když nás míjeli tři mladíci s batohy na zádech, jeden vyštěkl "well done" a druhý "good effort".





























V Sheringhamu jsme se odměnili porcí cod&chips v jedné z mnoha místních restaurací a moc jsme si pochutnali. Večeře byla příjemná, jen Soňa si zarazila vidličku do krku tak silně, že ji nemohla vyndat a Janika se na jídlo nemohla moc soustředit, protože uviděla poprvé v životě foťák.
















V.

neděle 12. dubna 2009

Velikonoce v Anglii

Přípravy na Velikonoce tady dětem začaly s velkým předstihem! Je to dáno hlavně tím, že týden před a týden po Velikonocích mají ve škole prázdniny. Poslední dny před tímto poměrně dlouhým volnem děti ve škole vyráběly různé jarní motivy - Johannka udělala z papíru beránka a zajíčka, Julinka zase vyrobila krásné přáníčko s kuřátky. Ve škole i v "batolecí skupině" se připravovaly pamlsky - košíčky a hnízda plná vajíček. A taky se konalo tradiční hledání vajíček na školní zahradě. Každé dítě mělo namalovat vajíčko, vystřihnout ho a donést do školy. Každý hledal své papírové vajíčko a pak si ho mohl vyměnit za čokoládové. Nakonec paní ředitelka vyhlásila nejvydařeněji nazdobaná vajíčka a odměnila jejich tvůrce.

Venda taky nic neponechal náhodě, o své dobrodružství s pomlázkou se s Váma podělil sám. Zapomněl ale dementovat svůj předchozí výrok o tom, že asi nedostane žádné "opravdové" vejce! My holky jsme ale pečlivě připraveny již od soboty, kdy jsme s velkou láskou a pečlivostí nám vlastní ve slupkách od cibule obarvily 5 vajec - bohužel hnědých, bílé vajíčko snad v celé Anglii neseženete, ale i tak se myslím povedla. Koneckonců, posuďte sami (2 nejhezčí jsme bohužel rozdaly už před focením)!


Tím ale naše lidová tvořivost nekončí, zdobily jsme i perníková vejce:


Zde je výsledek našeho snažení:


V sobotu jsme se zúčastnili hledání velikonočních vajíček (Easter Egg Trail nebo Easter Egg Hunt) ve Felbrigg Hallu. Venda s Julií a Johannou tam vyrazili pěšky asi 2 hodiny přede mnou s Janikou. Než jsme za nimi přijeli autem, stihl zjistit, že to celé bude o anglickém jídle (což by nám mohlo činit problémy) a předjednal s paní na startu "malou nápovědu", která tkvěla v tom, že mu jeden soutěžní lístek předem vyplnila (se nezdá, co?). Abychom zjistili, jak na tom opravdu s anglikýma reáliema jsme, nechali jsme vyplněný lístek schovaný a postupovali podle pravidel. V zahradě bylo 12 stanovišť, u každého z nich byla mapa Anglie a název jídla (Yorkshire pudding, Cornish pasty, Lancashire Hotpot, Worcestershire Sause, Cheddar, Cromer crab...). Měli jsme hádat, z které části Anglie jídlo původně pochází. Na mapě byly vždy 3 možnosti, z nichž každá měla své číslo. Správné číslo jsme doplnili do tabulky podle barvy pozadí mapy. Od každé barvy jsme měli 2 čísla, ty jsme pak po návratu na start vyhledali v grafu a spojili - z toho nám vyšla vždy jedna ingredience, celkem jsme jich měli šest. Podle nich jsme měli uhádnout, co se z nich vyrábí. Nebyli jsme vůbec špatní. Vyšlo nám: vejce, mléko, kvasnice, mouka, máslo a pórek. Jenom pórek byl špatně, místo něho tam měly být hrozinky. Udělali jsme 1 chybu, ale na "hot cross buns", jsme i tak přišli! Holky za účast dostaly každá velké čokoládové vajíčko. Bylo to zábavné a ani nám nevadilo, že nám u toho po anglicku pršelo na hlavu!





A to je naše odměna:



Další velikonoční atrakcí byl nedělní "Easter fun day" v místním kostele. Soutěžilo se v nejrůznějších dovednostech (na tomto místě se musím pochválit, protože jsem vyhrála soutěž o nejzručnějšího zasouvače hřebíků do připravených dírek - a pak, že jsem nemehlo!).

Moje výhra:

Soutěž o nejhezčí velikonoční klobouk:

Hledání pokladu:


Byla tam i tombola (zde bodoval Venda - sardinky a koupelová pěna "Radox"- výborná kombinace!), hrály se kuželky (ty se zase dařily kácet Julii a Johaně!!!) a nakonec se "zpívalo pro radost"! Bylo to moc fajn, líbil se nám i repertoár a doprovodné tanečky!

Tak to bysme měli!

Pomlázku mám nachystanou, lépe řečeno dokonce dvě! Výroba mojí první pomlázky v životě byla poměrně náročná a výsledek je víc než tristní, ale na vyšlehání 4 zadků to stačit bude. Jednu jsem hned vyzkoušel a "jauvajs" bylo dost autentický. Soňa mi dokonce začala vyhrožovat policií, prej se koleda v Británii může považovat za domácí násilí.

Sehnat proutky byl trochu problém, vrbu jsem v okolí nikde neviděl, Melanie má kolem pozemku slušnou džungli různých keřů a křaků, ale dlouhý proutky jsem našel jen na jednom a až po důkladném prohledání. Proutky jsou bohužel docela tlusté, ale přitom křehké, což jsem zjistil hned vzápětí ...



Už samotná příprava proutků vzbudila u jedný členky rodiny poměrné veselí:


Tomáš mi poslal návod na upletení pomlázky ze šesti proutků, což mi přišlo mnohem milosrdnější než z osmi, ale stejně jsem hned vzápětí zjistil, že to není žádná sranda, proutky se mi v rukou pletly, neměl jsem je dole čím pořádně svázat, takže celá ta věc byla dost vachrlatá, návod je podle mě naprosto zmatenej a po třetí zatáčce mi byl prakticky k ničemu, takže jsem už jenom bral krajní proutky a nějak je zamotával doprostřed. Navíc jsem udělal začátečnickou chybu v tom, že jsem si vybral proutky moc tlustý, v domění, že v objemu je síla.

Všimněte si na fotkách, jak se obě dcery dívají nedůvěřivě, až jakoby čekaly nějakou katastrofu, v očích jde jasně číst "tato, co to motáš?" nebo "tohle nemůže dopadnout dobře".



Výsledkem je metr a půl dlouhý něco, co každý musí identifikovat jako pomlázku, ale působí to dost neohrabaně. Proto jsem ještě z jednoho keře ufiknul šest slabejch proutků, který jsem při první obhlídce terénu přešel s posměšným "fííí", a z nich jsem si pomocí návodu a intuice umotal mnohem lepší a šikovnější věc (na obrázku vpravo). Myslím, že kdybych jich uplet ještě tak pět, může ze mě bejt slušnej pomlázkář!


A ještě kontrolní otázka nakonec: Co udělá dítě, když mu jeden dudlík nestačí?



V.