neděle 12. dubna 2009

Velikonoce v Anglii

Přípravy na Velikonoce tady dětem začaly s velkým předstihem! Je to dáno hlavně tím, že týden před a týden po Velikonocích mají ve škole prázdniny. Poslední dny před tímto poměrně dlouhým volnem děti ve škole vyráběly různé jarní motivy - Johannka udělala z papíru beránka a zajíčka, Julinka zase vyrobila krásné přáníčko s kuřátky. Ve škole i v "batolecí skupině" se připravovaly pamlsky - košíčky a hnízda plná vajíček. A taky se konalo tradiční hledání vajíček na školní zahradě. Každé dítě mělo namalovat vajíčko, vystřihnout ho a donést do školy. Každý hledal své papírové vajíčko a pak si ho mohl vyměnit za čokoládové. Nakonec paní ředitelka vyhlásila nejvydařeněji nazdobaná vajíčka a odměnila jejich tvůrce.

Venda taky nic neponechal náhodě, o své dobrodružství s pomlázkou se s Váma podělil sám. Zapomněl ale dementovat svůj předchozí výrok o tom, že asi nedostane žádné "opravdové" vejce! My holky jsme ale pečlivě připraveny již od soboty, kdy jsme s velkou láskou a pečlivostí nám vlastní ve slupkách od cibule obarvily 5 vajec - bohužel hnědých, bílé vajíčko snad v celé Anglii neseženete, ale i tak se myslím povedla. Koneckonců, posuďte sami (2 nejhezčí jsme bohužel rozdaly už před focením)!


Tím ale naše lidová tvořivost nekončí, zdobily jsme i perníková vejce:


Zde je výsledek našeho snažení:


V sobotu jsme se zúčastnili hledání velikonočních vajíček (Easter Egg Trail nebo Easter Egg Hunt) ve Felbrigg Hallu. Venda s Julií a Johannou tam vyrazili pěšky asi 2 hodiny přede mnou s Janikou. Než jsme za nimi přijeli autem, stihl zjistit, že to celé bude o anglickém jídle (což by nám mohlo činit problémy) a předjednal s paní na startu "malou nápovědu", která tkvěla v tom, že mu jeden soutěžní lístek předem vyplnila (se nezdá, co?). Abychom zjistili, jak na tom opravdu s anglikýma reáliema jsme, nechali jsme vyplněný lístek schovaný a postupovali podle pravidel. V zahradě bylo 12 stanovišť, u každého z nich byla mapa Anglie a název jídla (Yorkshire pudding, Cornish pasty, Lancashire Hotpot, Worcestershire Sause, Cheddar, Cromer crab...). Měli jsme hádat, z které části Anglie jídlo původně pochází. Na mapě byly vždy 3 možnosti, z nichž každá měla své číslo. Správné číslo jsme doplnili do tabulky podle barvy pozadí mapy. Od každé barvy jsme měli 2 čísla, ty jsme pak po návratu na start vyhledali v grafu a spojili - z toho nám vyšla vždy jedna ingredience, celkem jsme jich měli šest. Podle nich jsme měli uhádnout, co se z nich vyrábí. Nebyli jsme vůbec špatní. Vyšlo nám: vejce, mléko, kvasnice, mouka, máslo a pórek. Jenom pórek byl špatně, místo něho tam měly být hrozinky. Udělali jsme 1 chybu, ale na "hot cross buns", jsme i tak přišli! Holky za účast dostaly každá velké čokoládové vajíčko. Bylo to zábavné a ani nám nevadilo, že nám u toho po anglicku pršelo na hlavu!





A to je naše odměna:



Další velikonoční atrakcí byl nedělní "Easter fun day" v místním kostele. Soutěžilo se v nejrůznějších dovednostech (na tomto místě se musím pochválit, protože jsem vyhrála soutěž o nejzručnějšího zasouvače hřebíků do připravených dírek - a pak, že jsem nemehlo!).

Moje výhra:

Soutěž o nejhezčí velikonoční klobouk:

Hledání pokladu:


Byla tam i tombola (zde bodoval Venda - sardinky a koupelová pěna "Radox"- výborná kombinace!), hrály se kuželky (ty se zase dařily kácet Julii a Johaně!!!) a nakonec se "zpívalo pro radost"! Bylo to moc fajn, líbil se nám i repertoár a doprovodné tanečky!

Žádné komentáře: