neděle 27. října 2013

Operace Pied Piper

Minulé pondělí si třída starších dětí připoměla Operaci Pied Piper, neboli Potulný či pocestný pištec vyhlášenou 1. září 1939. V rámci této operace bylo během čtyř dnů evakuováno milión a půl dětí z Londýna a dalších měst na venkov.

Holky se na toto dobrodružství strašně těšily. Děti se měly ustrojit dobově.  Při ranním shromáždění na dvoře školy to vypadalo, jako by se člověk vrátil v čase. Paní ředitelka byla za dámu - černé boty s přezkou, dlouhá sukně se spodnicí, samozřejmě nechyběl ani apartní klobouček. Paní učitelka Morisson naopak reprezentovala venkov a byla se šátkem na hlavě za farmářku. Outfit byl přesně předepsaný, včetně obuvi a úpravy vlasů. Naštěstí jsme měli dost času na přípravu, a co jsme nesehnali, to jsme si půjčili ve škole. Kabát ani tašky nebyly povoleny, jediným zavazadlem byla mošna na plynovou masku. Na svetříček dětem připevnili cedulku se jménem a adresou, kterou si sami vymyslely (v Ladystreet bydlí Julie a v Happy Cottage Johanna).


Třída vyrazila parním vlakem směr Holt.Ve vlaku byli dospělí, kteří předstírali válečné útrapy, včetně náletů se zvukovými efekty. Děti se při každém zvuku stíhaček musely schovat pod stůl. Jeden chlap prý tak lomozil a dupal, až 3 holčičky rozplakal. Na venkově (ve stanici Holt) jim rozdali vidle a děti farmařily. Domů se vrátily sice hladové a trochu promrzlé, ale nadmíru spokojené. 


Žádné komentáře: