středa 8. dubna 2009

Další střípky

Včera jsme odvezli Pašky na letiště a opět se vrátili do zajetých kolejí, s tím rozdílem, že ve škole jsou teď prázdniny, takže jsou všechny holky doma. Naštěstí teploty trvale rostou a hodně času trávíme venku a na trampolíně.

Blíží se Velikonoce, holky si zalily do skleniček jakýsi plastový vajíčka, teď tomu vyměňujou jednou za dva dny vodu a klubou se z nich divný příšery. Jedna má bejt kuřátko a jedna zajíček, nevím, zatím mi to připadá dost morbidní.



Budu se muset poohlídnout po nějakých proutcích a umotat pomlázku, i když vajíčko asi žádný nedostanu, Soňa se chystá pořídit jenom jakýsi perníkový a na moje žádosti o vařený a obarvený nereaguje, takže asi nic nebude.

O víkendu se Julie a Johanna se Soňou zúčastnily oslav narozenin synka naší paní domácí. Ben od nás dostal scrabble a party se odehrávala u bazénu v domě naší hostitelky.



V pátek nebo v sobotu se chystáme na projížďku historickým vlakem, jednou z místních atrakcí. V neděli pořádá místní škola a kostel jakési velikonoční odpoledne pro děti. Zatím nevím, jak budou Velikonoce v Anglii vypadat, pochopil jsem jenom to, že hlavní velikonoční události se odehrávají v neděli a že děti hledají vajíčka schovaná po zahradě.
V pondělí je jenom volný den. Přemýšlím, co by místní dámy řekly na to, kdybych se v pondělí ráno zjevil před jejich dveřma s dvoumetrovou pomlázkou, zakoledoval, seřezal je, polil studenou vodou, nastříkal na ně nějakou smradlavou voňavku a vyžádal si vařený vejce.

V.

2 komentáře:

Tomáš řekl(a)...

Zkus to, ale z dostupných pramenů vím, že právě tento náš zvyk většina z nich hodnotí jako přetrvávající barbarský rituál srovnatelný třeba s krevní mstou a potvrzující, že z těch stromů jsme slezli teprv včera :-) http://www.ceskykutil.cz/tvorime/vyrabime-pro-deti/pomlazka-krok-za-krokem?gclid=CLfbvO6G45kCFRQSzAodnCqSQQ

Vaclav Balacek řekl(a)...

Ztratil jsem se u bodu 7. Pomlázka je zbytečně složitá věc, už několikátej rok to řeším pěkným proutkem s mašlí, v jednoduchosti je síla. Ohledně toho zvyku: naše americká lektorka odjíždí vždy na Velikonoce z Česka pryč, protože nesnese ani pouhý pohled na ty odporné muže s tatary.