pondělí 30. března 2009

Výlet do hor

Tento víkend jsme strávili v Sheffieldu. Jeli jsme tam na výměnný pobyt - oplatit Mikovi jeho návštěvu u nás v Roughtonu. V plánu bylo i setkání s "Hruškama" (Mak a Emili), protože v Olomouci nám to pořád nevychází! Vyrazili jsme už v pátek ráno. Cesta byla dlouhá (start Roughton - King's Lynn - Newark-on-Trent - Mansfield - Chesterfield - cíl Sheffield), trmáceli jsme se tam téměř 5 hodin, k čemuž přispěl hlavně páteční hustý provoz, a taky na 2 místech práce na silnici i drobná zajížďka, která nás ale zavedla na M1, takže se nakonec ukázala býti spíš "rychlejší objížďkou".

Odpoledne šel ještě Vašek s holkama na průzkum okolí. Našli pěkné dětské hřiště a vrátili se celí zmrzlí. Já se hodím spíš do kuchyně, takže jsem Mikovi pomohla s přípravou večeře (jehněčí, pečené brambory a pečená petržel!). Tečkou za celým dnem byla návštěva "pubu". Holky pohlídala Pat, dcera našich hostitelů. Pivo bylo, jak říká znalec Václav, vynikající! Muselo mu opravdu chutnat, protože dal výčepní u pípy trinkgeld, což se tu běžně nedělá, takže na něj hleděla jak na zjevení!


Na sobotu jsme se domluvili s holkama z Olomouce (již zmíněnou Markétkou a Emou) na čaj, teda spíš ony nás na něj pozvaly ke švagrové. Šli jsme tam pěšky, abychom se po cestě mohli kochat krásnou architekturou, terén byl ale členitý (samé "up and down"), takže nám ta naše procházka trvala místo 20 minut téměř hodinu! Ohřáli jsme se u čaje, ochutnali všechno, co nám nabídli (mrkvové košíčky i dortíčky) a vyrazili směr dětské hřiště, kde bychom se vydováděli úplně všichni, kdyby ovšem nezačalo pršet! Déšť nás zahnal do nedalekého kiosku, kde jsme se opět občerstvili (a taky ohřáli). Pak jsme ještě nakrmili kačeny a vrátili se domů.


Odpoledne nás Mike vyvezl na venkov. Jeli jsme národním parkem Peak District (dříve tady byl Sherwoodský les - sahal od Nottinghamu až k Sheffieldu, dnes už tam samozřejmě žádný les není, zbytky jsou jen poblíž Mansfieldu) směrem k Chesterfieldu na zámek "Chatsworth House", sídlo vévody z Devoshiru. Projížděli jsme malebnou krajinou s pasoucími se ovcemi, bez nadsázky jako z filmu o Robinu Hoodovi. No prostě nádhera! Jediné, co nám zase nepřálo, bylo poněkud chladné a deštivé počasí.


V neděli se počasí konečně umoudřilo. Dopoledne jsme tedy strávili u našich hostitelů na zahradě - holky se "vyblbly" na trampolíně a na houpačkách a po malém pikniku jsme nasedli do auta a ubírali se k domovu.


Po cestě jsme se ještě zastavili v Southwellu, kde jsme si prohlédli starobylý Southwell Minster (katedrálu s klášterním kostelem).


Výlet jsme si i přes nepřízeň počasí užili - pokochali se anglickou krajinou (v okolí Sheffieldu poměrně kopcovitou), krásnou architekturou (trošku jinou než v Norfolku) a ochutnali pár místních specialit! Mike nám věnoval bochník českého chleba, čímž mi udělal velkou radost (kupuje ho u polského pekaře) a také kvasnice (normálně se tu neprodávají, takže asi
"podpultovka"). Už je z nich pomazánka!

Sonja

Žádné komentáře: