středa 18. března 2009

Kulturní život

(aktualizováno)

Hlásí se zvláštní dopisovatelka ze Spojeného království. Zážitky a dojmy se začaly vršit, takže jsem se rozhodla podělit se o ně. Tento týden byl poněkud rušný. Ve středu dopoledne jsme se s Johannou a Janikou zúčastnily "toddler group" - ve "village hall" (místním kulturáku) se sejdou maminky s dětma a zatímco si děti hrají, maminky si povídají a popíjí anglický čaj. Naše holky byly nadšené, kromě spousty hraček tam bylo i dost jídla, takže si obě přišly na své. Večer jsem se tam vrátila ještě jednou, Chrissie mě vzala na setkání WI (ženského spolku). Vašek se totiž snaží, abych se tady dostatečně socializovala a navíc je velký vtipálek! Dámy se tam sešly opravdu letité (věkový průměr mohl být něco kolem 70 let!), takže jsem mezi ně hned zapadla. Prezidentka nás jmenovitě přivítala, opět se pil čaj s mlékem a přikusovaly se sušenky (patrně domácí výroby). Spolek je opravdu aktivní, pořádají charitativní akce, módní přehlídky ... a přednášky na nejrůznější témata (tentokrát přednášel postarší gentleman o "green man"). Akce vyvrcholila zpěvem písně Jerusalem - hymny Anglie. Užila jsem si to od A ož do Z!

V pátek měly děti ve škole "red nose day" - všichni, včetně učitelského sboru byli celý den v pyžamu.
Jedno dítě vždy ráno zvonem svolává ostatní k nástupu, ten den měla službu Julie:



V pyžamech přišli i učitelé, na obrázku paní ředitelka (v modrém) a paní učitelka:







Odpoledne se konala charitativní akce, děti prodávaly nejrůznější předměty, knížky, domácí koláčky, muffiny atd. Naše Julinka si v celém tom množství věcí vybrala křiklavě růžovou kabelku a střevíčky ve stejném odstínu, takže je teď za dámu :-). Johannka se rozhodla pro zrcátko!

Foto z akce:


Chrissy nám nabídla, že večer pohlídá děti, a tak jsme s Vaškem společně vyrazili na Bingo! Užili jsme si to, jak se patří. První kolo hry nás poněkud dostalo, vůbec jsem se neorientovala, protože čísla byla tažena v rychlém sledu za sebou, teprve později jsem pochopila, že jedno číslo opakují dvakrát, jen různým způsobem. Bingo má svůj specifický (poněkud úsměvný) jazyk, např.: 2 = "on its own number two", 11 - "legs, eleven"; 88 - "two fat ladies, eighty eight"; 55 - "all the fives, fifty five" ... no prostě zážitek. Navíc tažení čísla 22 obvykle doprovází hlasité "kwek, kwek" a při 11 se pískne. Ceny byly hodnotné, výtěžek na dobročinné účely uspokojivý. My jsme si domů odnesli plechovku americký kofoly a jablečný džus!
Sonja

5 komentářů:

Tomáš řekl(a)...

Sońo, díky za ženský pohled na Albion, bylo to poutavé a spisovatelský talent se začíná klubat, třeba druhá Betty McDonaldová anebo jen McDonald? Akorát postrádám v tvým příspěvku fotku paní ředitelky v pyžamu. Přejeme hodně slunce a málo anglický mlhy. Tomáš a Miluška t.č. v Bozkově.

Vaclav Balacek řekl(a)...

Za fotky jsem zodpovědnej já, určitě ji sem brzy dám, akorát teď musím trochu probrat to, co se nám nashromáždilo ve foťáku ...

Unknown řekl(a)...

Zdravime Balackovic family ze Sheffieldu. Pravda kdo muze prcha pred chumelenici za sluncem! My tu taky dnes v parku s Emilii vystrcily cumaky na slunce a rozhodne to bylo velmi prijemne. Tak jen at nam to vydrzi. Cteme vsechny prispevky, McDonaldove jste oba..Condo, se slanym maslem bojujeme rovnez, ale existuje i bez soli. Pisnu ti nazev. S chlebem asi nic nevymyslime. Uz se tesim, jak budu varit Mickovi hovezi gulas a prikousneme si toustak. O nekterych mistnich pivech ani nemluve! Jsme tu do 1.4. tak, kdyby jste meli cestu, tesime se na Vas. Holcickam pusu holky Hruskz

Vaclav Balacek řekl(a)...

Ahoj, no tak když se nemůžeme pořádně sejít v Olomouci, můžeme to nechat na Sheffield! My tam budeme od pátku 27. do neděle do rána. Náš kamarád, kde budeme spát, bydlí poblíž Abbeydale Road, přesnou adresu zjistím, jestli nejste na druhý straně města, tak bysme se někde mohli srazit :-) Zdravím, V.

Sonja řekl(a)...

Ahoj Maky a Emili, na máslo bez soli jsme narazili hned po našem prvním přehmatu. Už nekupujem jiné! Navíc je permanentně ve slevě, patrně pro malý odbyt! Kdyby nám to v Sheffieldu vyšlo, bylo by to fajn - budem se těšit. Užívejte si to a pozdravujte příbuzenstvo. Pa, S. a spol.