úterý 17. března 2009

Naše kuchyň vs. local cuisine

Jeden z problémů, se kterým se tu občas potýkám, se týká nákupu potravin a názvů místních jídel. Potíže jsem tušila již před odjezdem, takže jsem se vybavila, myslím dostatečně, zásobama na pohodlné vaření ze známých ingrediencí (vzala jsem si především různé druhy mouky, dětskou krupici, koření a ještě pár drobností). První překvapení přišlo, když jsem Vaška poslala pro máslo a on koupil "žlutou hmotu" v plastové krabičce. Nějak se mi to nepozdávalo, ale Vašek, podpořen nápisem na obalu: "utterly butterly", trval na svém. Reklamní slogan ho dokonale zmátl! Byl to margarín a ještě k tomu slaný. Nehodí se pro všechny účely (s medem a marmeládou nic moc, při tepelném zpracování zůstala na pánvi jen voda s mastnými oky ...). Přesto jsme ho nakonec téměř spotřebovali - hodí se především k rychlému a pohodlnému namazaní, dokud má máslo příliš tvrdou konzistenci a chleba je naopak příliš měkký. A to je další rozdíl! Zdejší chléb je měkký, většinou toastový. Pomalu se s tímto faktem smiřuji, po našem chlebu se mi ale fakt stýská! Nakupujeme většinou v řetězci Morrisons (v Cromeru), výjimečně, když nám nějaká potravina dojde, tak se stavíme ve Sparu na benzince, přímo tady v Roughtonu. Vaříme téměř denně (jen Julie jí ve škole a k našemu velkému překvapení jí chutná!), takže se vždy předzásobíme na několik dní. První větší nákup mi trval trochu déle (i kvůli konzultacím s mým "sputnikem" - slovníkem), teď už je to mnohem lepší! K řezníkovi (do specializovaného obchodu) jsem si troufla jen jednou (nejsem zdatná v terminologii), zeptat se, jestli nemají vepřový jazyk a docela mě překvapili, vůbec ho tady neprodávají! Zato jsem si všimla, že mají poměrně levného králíka (asi protože ho tady moc nejí), takže o víkendu si na něm pochutnáme na smetaně! Jinak vařím především ryby (lososa, tresku), kuře, zapékaný lilek, těstoviny s různýma omáčkama, luštěniny, polévky, ... k tomu přikusujem nejrůznější zeleninu (potočnici, papriky, květák, brokolici, růžičkovou kapustu...). Myslím, že strávníci si stěžovat nemohou, ale k tomu ať se vyjádří raděj v případném referendu o výměně kuchařky sami!

Zato setkání s místní kuchyní je poněkud ambivalentní! Kdykoli jsme koupili nějaký polotovar, nebyl pro moje chuťové buňky nijak přesvědčivý (teď se jim už vyhýbám). U moře si občas sedneme do nějaké kavárny a dáme si třeba "cake" nebo pravý "full English breakfast", čímž se myslí vydatná "snídaně" s míchanými vajíčky, slaninou, klobáskou, fazolema, smaženýma houbama, rajčaty, někdy dokonce "black puddingem" (něco jako náš prejt) ..., servírovaná v podstatě kdykoli během dne. Zatím bych to, pominu-li jejich nepořádek v těchto zařízeních, hodnotila spíš neutrálně, prostě nic moc! Anglická kuchyně se netěší dobré pověsti, už se mě pár známých ptalo, jestli jsem tu kvůli příšernému jídlu zhubla. Bohužel ne!

O víkendu nás navštívil kamarád ze Sheffieldu. Vašek se již delší dobu snaží, abych poznala typickou anglickou kuchyň se vším všudy, a tak jsme s Mikem vyrazili na ochutnávku do místního "pubu". Mike se ukázal být velmi kompetentním průvodcem! Původně jsme šli na kidney-pie, který ale nebyl na jídelním lístku, a tak jsme si objednali skopové a hovězí s "Yorkshire pudding", opečeným petrželem, "šťouchanýma" i opečenýma bramborama a ještě spoustou jiné zeleniny. Ke skopovému se podává mátová omáčka (nebo spíš dressing), k hovězímu zase cibulová. ... a nelitovali jsme. Moc jsme si pochutnali a já musela změnit názor. Všem vřele doporučuju!
Sonja

1 komentář:

Sonja řekl(a)...

I bez autorizace jsem si dovolila připojit úryvek z dnešního chatu s Tomášem (nejpilnějším komentátorem), vážící se k tématu.
[6:53:08] sumec píše: československý komunistický prezident šedesátých let Antonín Novotný proslul svými trapnými řečnickými improvizacemi po skončení prvomájových průvodů. Nejznámější taková perla týkající se tehdejšího nedostatku másla byla:"máslo bude vbrzku". Anekdotický Čech žádal v nádražních pokladnách jízdenku do Brzku. No a tak se Komančové rozhodli dovážet vážené máslo z Dánska. A to byla žlutá slaná hrouda, ale jinak výborného másla. Ta sůl je prej jejich zvyk a my pak konstruovali, že je to kvůli lepší roztíratelnosti nebo trvanlivosti.Teď my zaprděný penzisti z Čech kombinujem na chlebu Floru s Ramou máslovou. Souhlasím s tebou, že při přípravě některých teplých pokrmů máslo OLMA nebo Jihočeské nenahradíš. Vyhlížím, kdy vylezou mladý kopřivy na jarní úpravu smažených vajíček a do toho máslo padne jak hrnec naprdel. No nevim na konec tejdne nám předpovídají chumelenici.
:)
[12:50:26] Soňa Onderková píše: b) je správně!
[12:50:59] Soňa Onderková píše: kamarád, Angličan, nás poučil, že sůl do másla přidávají kvůli konzervaci!
[12:51:56] Soňa Onderková píše: Jsou to ale blázni, jedí slané máslo i s medem nebo marmeládou. My, poučeni z krizového vývoje, si již dáváme majzla a hledíme, co kupujem!
[12:53:12] Soňa Onderková píše: Chumelenici vám nepřejem (my se tu již 6 dní vyhříváme na slunci ;))!